Kirjallisuutta

 

Martiskaisten sukututkimus - kirjan esittely

Kirja sisältää 138 sivua, jossa on 69 erillistä sukupuu taulua. Taulut etenevät johdonmukaisesti suvun vanhemmasta päästä nuorempaan. Tutkimus sisältää noin 2000 henkilöä. Sukututkimus alkaa kaikkien Martiskaisten kantaisästä Ivanista (Ivan Martininpoika), joka muutti Liusvaaraan vuonna 1795.

Martiskaisten kantaisä Liusvaaraan

Vuonna 1795 koko Liusvaaran kylän tilojen omistussuhteet pantiin uusjakoon. Liusvaara 1:en omistajaksi tulee Wlas Timofeinpoika (Vlasovien suvun kantaisä). Liusvaara 2:en omistajaksi Ivan Martininpoika, joka ennättää hallita tilaa vuoden, kun uusi omistaja on Grigori Ivaninpoika (vuodesta 1830 lähtien MARTISKAINEN). On todennäköistä, että tila siirtyi vanhuksen kuoltua isältä pojalle, joten mielestäni kaikkien Martiskaisten kantaisänä voidaan pitää IVAN MARTININpoikaa. Joka tapauksessa se on varmaa, että veljekset Grigori ja Jerofei Ivaninpojat ovat kantaisämme, kolmas veljeksistä Sidor kuoli poikamiehenä. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan säilyneet kirkonkirjat alkavat vuodesta 1825, joten sitä aikaisemmat tiedot on hankalampi, miltei mahdoton selvittää.

Liusvaara 1830-1834

Vuosi 1830 on uusi merkittävä vuosi Liusvaarassa  Martiskaisille. Ensinnäkin suoritettiin tilojen uusjako. Numero 2 (Alatalo), Martiskaisten tila jakaantuu siten, että veljekset Grigori ja Sidor saavat yhdessä 2/3 ja kolmas veljeksistä Jerofei 1/3.  Vuoden 1830 alkupuoli on myös merkittävä ortodoksisten kirkonkirjojen merkintöjen suhteen, nimittäin siinä vaiheessa aletaan ensimmäistä kertaa käyttää sukunimiä. Grigori ja Jerofei Ivaninpojat ottavat käyttöön sukunimen; Martiskainen. Vuonna 1832 Grigorin ja Jerofein veli Sidor poistuu lopullisesti kirkonkirjoista, jolloin hänen osuutensa perii Grigori. Kauan ei hänkään saa hallita tilaa, sillä vuonna 1834 on hänen vuoronsa poistua elävien kirjoista. Tila jää nimellisesti hänen leskelleen Fedosja Maksimovalle.

 

MARTISKAISTEN SUVUN ALKUKEHITYS

A) Grigori Ivanov Martiskainen 1780-1834   

puoliso: Fedosja Maksimova 1780-1856

Grigorin ja Fedosjan lapset, jotka jatkoivat Martiskaisten sukua:

1) Jekaterina 1808-1870                                                

puoliso: Artemei Martininpoika 1804-1882  

Jekaterina menee naimisiin Suojärvenpuolelle Vegarukseen Artemei Martininpojan kanssa. He ottavat myöhemmin käyttöön sukunimen Martiskainen (huomaa yhtäläisyys; Liusvaarassa eli Ivan Martininpoika ja Artemei oli myös Martininpoika).

2) Afanasi 1809-1878                                                          puoliso: Pelagia Akimova 1809-1874

Kuten tilajaosta vuoden 1865 kohdalta havaitaan, asuu Afanasi Liusvaarassa. Hän asuu siellä kuolemaansa asti, samoin valtaosa hänen miespuolisista jälkeläisistään aina evakkoon lähtöön 1939 saakka.

3) Jevsei 1810-1866                                                            puoliso: Feodorova Trifon 1814-1890  

Veljensä Afanasin lailla asuu Jevsei kuolemaansa asti kotikylässään Liusvaarassa. Samoin kuin Jevsein pojatkin yhtä lukuun ottamatta. Jevsein Ilja muuttaa Suojärven puolelle Varpakylään, josta jälkeläiset joutuvat myös poistumaan vuonna 1939.

4) Danila 1821-1868                                                             puoliso: Darja Nikitina 1826-  

Danila asui kuolemaansa saakka Liusvaarassa.  Hänen kuolemansa jälkeen muutti leski lapsineen Suojärvenpuolelle asumaan. Suojärven Vuonteleen kylästä oli heidänkin poistuttava talvisodan uhan alla.

 

B)  Jerofei Ivanov Martiskainen 1785-1895      puoliso: Tatjana Ignatjeva 1795-  

Jerofeilla oli useita lapsia, joista ainoastaan yksi poika (Konstantin). Grigori veljen poikien jäädessä asuttamaan Liusvaaraa, siirtyi Konstantin poikineen 6 kilometrin päähän Korkeavaaraan (Sloboda). Sinne pojat rakensivat talonsa ja raivasivat peltonsa ja elivät siellä aina talvisodan alkuun saakka.

  Tutkimusaineisto on koottu pääasiassa kolmesta eri lähteestä:

1) Joensuun yliopiston maakunta arkisto (Ilomantsin ja Suojärven ortodoksisten seurakuntien   kirkonkirjat 1825 alkaen)

2) Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan arkisto ( kirkonkirjat 1900 luvun alkupuolisko)

3) Kyselemällä suvun jäseniltä (valitettavasti vaikein tehtävä)

 

Martiskaisten sukututkimuksen kantataulut

IVAN    JEROFEI    JEKATERINA    AFANASI   JEVSEI    DANILA

takaisin

(c) Copyright Martiskaisten Sukuseura