Historia

 

Martiskaisten sukuseuran perustaminen

Martiskaisten sukuseuran historiikki vuosilta 1960-2000 / Pekka Grigorinpoika Martiskainen

Niinkin varhain kuin 1958-1959 oli havaittavissa sanomalehdissä, että sukuseuroja perustettiin laajemminkin. Olimme veljeni Vilhon kanssa ojatyömaalla ja siinä kahvia keitettäessä ja palasta haukatessa yhdessä tuumasimme, että mitäs jos perustettaisiin Martiskaisten sukuseura. Ajatus tuntui hyvältä. Tässä oli vasta kahden henkilön mielipide. Miten asiassa eteenpäin? Sovimme siinä, että kysymme Tarassei sedältä, voisimmeko kokoontua heille sukujuhlia suunnittelemaan. Vastaus oli myönteinen. Sovimme Vilhon kanssa, että minä kirjoitan kutsukirjeet nimettöminä tilaisuuteen.

Niinpä sitten aika koitti ja osa Martiskaisia saapui tilaisuuteen. Kukaan muu ei vielä tässä vaiheessa tiennyt kokoon kutsujasta, kuin me veljekset. Kun hetki koitti, pyysin ensimmäisen puheenvuoron, josta sitten selvisi koollekutsuja. Tässä tilaisuudessa keskustelimme vain juhlien pitämisestä. Tämä tapahtui vuonna 1958. Vuonna 1959 pidimme kaksi kokousta, joissa valmistelimme ja suunnittelimme juhlien järjestämistä. Päätimme pitää ensimmäiset sukujuhlat vuonna 1960 Huhuksen Sillankorvassa Riiko Martiskaisen kotona.

Yllättävän paljon saapuikin rahvasta suvun keskuudesta. Tämän kokoontumisen yhteydessä päätimme perustaa Martiskaisten sukuseuran. Alku aikoina pidimme kokouksen ja juhlat joka vuosi. Vuodesta 1972 lähtien, joka toinen vuosi, koska juhlien järjestäminen sitoi suvun naispuolisia paljon järjestäjinä ja muonittajina.

Esittelen seuraavaksi sukuseuran puheenjohtajat: Ensimmäinen puheenjohtaja oli Ilmari (Kuisman poika) Martiskainen vuoteen 1975 saakka (yhteensä 15 vuotta). Seuraava puheenjohtaja oli Erkki (Semenin poika) Martiskainen vuosina 1975-1981. Sitten Pekka (Grigorin poika) Martiskainen vuosina 1981-1988. Teuvo (Vilhon poika) Martiskainen vuodesta 1989 alkaen, jatkaa edelleen.

Sihteeri-rahastonhoitajat: 1960-1981 Vilho (Grigorin poika) Martiskainen. Vuosina 1981-1987 Teuvo (Vilhon poika) Martiskainen. Vuosina 1989-1992 Raimo (Riston poika) Korhonen. Vuodesta 1992 alkaen Pekka J (Einon poika) Martiskainen, jatkaa edelleen. 

Innokkaita sukuseuran kannattajia alkuvaiheessa olivat vanhemman sukupolven miehet, joista voidaan mainita erityisesti Kuisma, Riiko, Feudor sekä toinen Feudor (Veta). On aivan luonnollista, että sukuseuran talous alkuaikoina oli heikko. Lahjoituksilla ja jäsenmaksuilla saaduilla varoilla maksettiin juhlien kustannukset. Myöhemmin myös talous alkoi korjaantua, sillä ohjelmistoon tuli monenlaista toimintaa, joka toi varoja sukuseuralle. Ilahduttavaa sukuseuran toiminnassa on ollut suvun jäsenten yhteenkuuluvaisuus. Runsain joukoin olemme kokoontuneet sukuseuran tilaisuuksiin tapaamaan kaukaisimpiakin sukulaisia ja tuttuja. Iloinen karjalaisuus, puheensorina, karjalaiset laulut ja nauru ovat ilahduttaneet mieliämme. Rohkenen toivoa, että tämä sukuseuran toiminta jatkuisi innostavana myös tulevaisuudessakin.

Omasta puolestani toivon menestystä sukuseuralle.

Pekka Martiskainen

etusivulle

(c) Copyright Martiskaisten Sukuseura